Цвят от бял оман бран на Еньовден носи женитба и семейно разбирателство
Цвят от бял оман бран на Еньовден носи женитба и семейно разбирателство / www.bg-magic.com

Цвят от бял оман бран на Еньовден носи женитба и семейно разбирателство. Според древните Български магически вярвания изсушен цял цвят или част от него се носи за привличане на женитба и семейно разбирателство. Добре се комбинира с всякакви талисмани за любов и отвара за любов.

Това пише www.bg-magic.com.

Белият оман, освен многото си лековити качества, има и огромна и разностранна магическа сила. Той действа антидемонично, прогонва зло, разваля някои по-слаби магии, прочиства дома от негативни енергии, пази от зло, привлича пари, любов, успех, незаменим е при много от талисманите. Както при всяко магическо растение и за ваденето на корените или брането на цвета, както и при изготвянето на талисманите трябва да бъдат направени ритуали и изречени строго определени думи. Без да бъде направено това не е възможно да се отключи силата на растението и то си остава една полезна билка, но без магическо действие. Белия оман е незаменим в повечето талисмани и отвари. Тук обаче трябва да спомена, че всички корени и цветове действат много по-силно когато са в сборен талисман. Това се отнася до всички растения, защото те едно на друго дават от своята сила и така се получава изключително силно действие.

За някои приложения на това растение в Българските магически обреди разказва Розмари Казасова от www.bg-magic.com:

1. КОРЕН ОТ БЯЛ ОМАН

Според старите вярвания талисман направен от парченце от плътната част корен от бял оман прогонва зли сили, помага за разваляне на някои магии, пази от демони, привлича успех, късмет и любов.

Един силен и добър талисман, но преди всичко пази, а привличащото му действие е по-слабо. Носи се постоянно в чанта или джоб да пази от магии, зложелателство, покушения, черни сили, духове и всяко зло.

Този талисман е добър за ежедневна употреба, но най-силно действа когато е в комбинация с други талисмани. Нека да не забравяме, че колкото и да и силно едно растение, то когато бъде събрано с още силни растения, тогава вече притежава несравнима мощ.

2. БЯЛ ОМАН (корени за кадене)

Корените за пречистване на дома чрез кадене се изготвят със специален обряд и баилка за прогонване на магии, зли духове и др. Според необходимостта се кади дома за пречистване от магии, зло и всякакви други черни, негативни енергии и сили. За подсилване на действието може да се прибави зрънце бял тамян и десетина кристалчета захар.

3. ВЕНЧЕ ЗА ЛЮБОВ И ЖЕНИТБА ОТ КОРЕНЧЕ ОТ БЯЛ ОМАН

Едно от древните магически действия е гледането на любимия или любимата през венче или кравайче.

Венчето се приготвя от парчета от тънките коренчета на това растение. Изработката е специфична, изисква много време и търпение. Това е бавно и трудно за извършване действие, при което трябва да се спазят и определени дни и часове, също така е важно да бъде направено не по-късно от 3 дни след ваденето на белия оман от земята. Готовото изсушено и обаяно венче привлича любовта на човека когото гледат през него.

Ползва се когато сте уверени, че този или тази които ще гледате са свободни, т.е. нямат семейство. Хваща се с лявата ръка и през венчето с дясното око три пъти се поглежда любимия (любимата) и 3 пъти се казва: “ОМАНЕ ДАЙ ЛЮБОВ!” венчето го привлича, носи щастлива любов, женитба и събира семейство.

4. ЦВЯТ ОТ БЯЛ ОМАН БРАН НА ЕНЬОВДЕН

Цвят от Бял оман се бере рано сутрин на Еньовден, като се прави ритуално наричане. Може да се съхранява много години, защото не всяка година растението е цъфнало на този ден, а набран в други дни няма никаква магическа сила. След това внимателно се изсушава и се прибира.

Според древните Български магически вярвания изсушен цял цвят или част от него се носи за привличане на женитба и семейно разбирателство. Действието му започва когато билката бъде „пусната” т.е. когато се каже необходимата баилка и действа до една година от този момент. След година се сменя с друг изсушен цвят.

5. ОМАНЕ ДАЙ ПАРИ

Това е един от най-трудните за изработване талисмани. Той се прави от точно определена част от големия корен на Белия оман. Не винаги има такива части в извадените от земята растения, а за тази цел те се вадят в няколко дни от годината. Ритуалите за рязане, наричане и пробиване на корена са доста специфични и трябва да бъдат изпълнени много точно, за да се отключи магическата сила на растението, която привлича пари и възможности за тяхното изкарване.

Според древните Български магически вярвания е от най-ефикасните талисмани за привличане на пари, както и да други материални неща. Прави се от строго определени части от корена, на които се четат различни баилки.

Готовия талисман се хваща с дясна ръка и през лявото око се гледа банкнота, къща, кола или нещо друго материално и се казва 3 пъти: „Омане, дай пари (или гледания предмет). След това коренчето се целува и прибира, като се казва: „Обичам те Омане!”