Чрез спонсорства и проекти читалището в Жълтеш работи активно
Чрез спонсорства и проекти читалището в Жълтеш работи активно / Darik news

 

"Благодарение на сърцатостта на нашите хора успяваме не само да оцелеем в тези тежки времена, но и да развиваме доста активна дейност", каза председателят на читалище "Светлина 1927" в село Жълтеш Тодорка Венкова. По думите й за провеждането на първия фолклорен фестивал "В полите на Балкана" не е похарчен нито един лев от субсидията на читалището. Всичко е направено само със средства от спонсори.

Предвидените инициативи за тази година включват участието им в "Рожен 2011", както и в други международни фестивали. Няма да останат на заден план и мероприятията на местно ниво като Дните на хумора и сатирата и всички празници в региона, допълва Венкова.

Друга важна цел в работата им е издирването и съхраняването на местни обичаи, митове, легенди и песни, които се разучават и популяризират от певческата група.

Към читалището са създадени група за възстановяване на обичаи, певческа група и кръжок "Сръчни ръце". В клуба, наречен  "На седянка" се изработват дрехи за съставите на читалището, което е спечелило проект като допълваща субсидия за лазарски костюми.

"В момента шием костюми, плетем чорапи и бродираме ризи", каза още Дора Венкова.