Четиридесето издание на Международния фестивал „Дни на камерната музика“
Четиридесето издание на Международния фестивал „Дни на камерната музика“ / Община Габрово

Четиридесетото и издание на Международния фестивал „Дни на камерната музика“ ще се проведе от 8 до 15 септември в Габрово. И през 2016 година стремежът да обновява афиша си с нетрадиционни концерти и да разчупва рутината и стереотипите при програмирането ще бъде запазен и фестивалът ще предложи на почитателите си изключително разнообразен афиш.

Концертите са 8 на брой и почти всички автори и част от изпълнителите ще гостуват по желание на габровската публика, отразени в анкетирането й през миналата година.

За пръв път от много години джазът ще присъства с елитни музиканти, които обаче ще влязат в ролята на изпълнители на класическа музика.

Новост за Габрово е и първият експериментален „Концерт на възглавници за бебета“.

Някои от концертите имат свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала, да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.

След 23 годишна пауза, на фестивала отново ще има авторски концерт на български композитор с принос за развитието на музикалния живот в Габрово. Разширява се и концертната дейност в открити градски пространства, чиято цел е да привлече нова публика на фестивала. Запазва се традицията да присъстват големи имена в българсото и световното изпълнителско изкуство и да се представят непознати млади таланти.

По традиция повечето концерти ще се проведат в Художествената галерия „Христо Цокев“, където посетителите ще могат да разледат постоянната и гостуващите изложби.

40-то издание на международния фестивал „ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА ГАБРОВО 2016“ традиционно ще се открие от Габровския камерен оркестър, но за пръв път това ще стане с авторски концерт на композитора Милко Коларов, който е дългогодишен диригент на оркестъра и създател на Дните на камерната музика.

На 8 септември, четвъртък, от 19:00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев” тържествено ще бъдат отбелязани 70 годишният юбилей на композитора и диригент и40 години от създаването на Дни на камерната музика в Габрово. Програмата включва произведения от Милко Коларов и Панчо Владигеров като почит към двамата основатели на фестивала. Дебют в Габрово ще направи младият български пианист Емил Вучев – лауреат на международни конкурси. Ще бъдат изпълнени Седем пиеси за струнен оркестър от Панчо Владигеров, най-новото произведение на Милко Коларов „Парафраза за пиано и оркестър“ и три пиеси из клавирния цикъл „Лирика“.

На 9 септември, петък, от 19:00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, дебют в Габрово ще направи камерното дуоВинченцо Мариоци от Италия – дългогодишен солист-кларинетист на Симфоничния оркестър „Санта Чечилия“ в Рим и живеещият извън страната български пианист Тодор Петров. Програмата влючва неизпълнявани в България Сонати за кларинет и пиано от Нино Рота, Ленард  Бърнстейн, Александър Гречанинов и Паул Хиндемит.

На 10 септември, събота, от 11:00 часа, на откритата сцена на ул. „Радецка“, до старото училище „Радион Умников“, камерен ансамбъл от Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов ще изнесе тематичен концерт със серенади от 18 и 19 век. Ще бъдат представени рядко изпълнявани в България творби от Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетховен и Рихард Щраус. При лошо време концертът ще се състои в Художествена галерия „Христо Цокев“. Входът е свободен

На 11 септември, неделя, от 11:00 часа, в градинката до Театъра за пръв път в Габрово ще бъде изнесен концерт на възглавници за бебета. В тази любопитна инициатива ще вземе участие квинтет от медни духови инструменти. Програмата включва оперни и оперетни откъси из “Кармен” на Бизе, “Трубадур” и “Аида” на Верди,“Порги и Бес” на Джордж Гершуин, “Орфей в Ада” на Офенбах, откъси от мюзикъли на Андрю Лойд Уебър и Ленард Бърнстейн, валсове на Йохан Щраус. Входът е свободен, а при лошо време концертът ще се състои в зала „Възраждане“.

На 12 септември, понеделник, от 19:00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, големият български джаз пианист Живко Петров ще изнесе рецитал с авторска музика. Програмата включва класически композиции в стила на Шопен, Шуман и Рахманинов, както и джаз, повлиян от романтизма.

На 13 септември, вторник, от 19:00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ Фестивален клавирен квинтет, съставен от изявените български инструменталисти Елена Дикова – пиано, Теодора Христова – цигулка, Йордан Димитров – цигулка, Иво Кръстев – виола и Христо Танев – виолончело ще представи рядко изпълнявани клавирни квинтети от Антонин Дворжак, Едуард Елгар и Георги Арнаудов.

На 14 септември, сряда, от 19:00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, камерен  хор „София“ с диригент Мария Русева(родена в Трявна) и ансамбъл от Габровския камерен оркестър ще направят българските премиери на кантатата „Стабат Матер“ от естонския композитор Арво Пярт и песен за Атина от Джон Тавернър. Програмата включва и три песни по текст на Пенчо Славейков от Красимир Кюркчийски и две песни по текст на Елисавета Багряна от Александър Текелиев.

На 15 септември, четвъртък, от 19:00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, по традиция 40-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2016 ще се закрие от най-класния български оркестър, Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ и неговия диригент проф. Пламен Джуров. Солист ще бъде известният джаз тромпетист Росен Захариев. Програмата включва първото изпълнение в България на Симфония за струнен оркестър от големия латвийски композитор Петерис Васкс и композицията на Петър Дундаков „Шестте вятъра“ за струнен оркестър, джаз тромпет и подготвен звукозапис.

40-то издание на Дните на камерната музика Габрово 2016 г. се реализира със субсидия от Община Габрово, Министерството на културата и Община Тун, Швейцария.

БИЛЕТИ НА КАСАТА В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ И ДОМА НА КУЛТУРАТА

Цени на билетите 6 лв.,  абонаментна карта за всички концерти - 25 лв.

Абонаментна карта за ученици, студенти и лица над 65 г. - 18 лв.