Честваме Свети Иван Рилски Чудотворец и Деня на българския лекар
Честваме Свети Иван Рилски Чудотворец и Деня на българския лекар / снимка: pravoslavieto.com

Днес православната църква почита паметта на скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. Преподобният Йоан Рилски Чудотворец е най-великият български светец, в чието лице народът вижда покровител и застъпник пред Бога. Свети Иван Рилски e роден около 876 г. в село Скрино (Дупнишко), прекарва целият си живот в отшелничество в пост и молитва за благополучието на хората.

На 70-годишна възраст преподобният Иван Рилски блажено починал на 18 август 946 г., погребан е в пещера, където прекарва по-голямата част от живота си. 34 години след успението си св. Йоан се явил на сън на учениците си им казал да пренесат тялото му в крепостта Средец (дн. София). Като отворили гроба му, монасите видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София.

Това станало на 19 октомври - ден, в който оттогава се чества тържествено неговата памет. В Средец мощите на светеца били пазени в продължение на два века, през 1183 г. мощите са пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец.

През 1195 г. на същият ден цар Асен I тържествено пренася мощите на Свети Йоан в Търново, където остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир. Свети Йоан Чудотворец се почита няколко дни в годината - 18 август и 19 октомври със съответните служби и литургии, като 19 октомври е патронен празник на Рилския манастир, празник на Семинарната църква от Софийската семинария и на всички храмове в България, които носят името на Св. Йоан Рилски.

Днес се отбелязва и Денят на българския лекар. Той се чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Иван Рилски. Според преданието Свети Иван Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и след смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието "Лекар на годината".