Честита Нова Година!
Честита Нова Година! / Дарик Габрово
Честита Нова Година!
24712
Честита Нова Година!
  • Честита Нова Година!

 

Щастлива Нова 2010-та година!

През  нея  Габрово отбелязва 150 години от създаването си. В своята дълга история габровци слагат началото на съвременното образование, индустрия и благотворителност. Връщайки се назад в миналото желаем повече вяра в собствените сили.

През 1835 година в града е открито първото светско новобългарско училище - Априловската гимназия. Да си пожелаем всички училища  да станат като него - първи с постиженията на своите ученици!  И нека отново се гордеем с образованите си и грамотни деца!

Няколко години по-късно е открита и първата ученическа библиотека - нека  да четем повече и да разбираме какво четем!

Първата фабрика за производство на патрони е отворена в Еловица, където сега е един от малкото ни останали военни заводи. Нека през годината имаме истински успехи и точни попадения във всички области, които не гърмят като кьорфишеци!

 Тук е и първата фабрика, отпуснала пенсии на работниците си по своя инициатива.  През 2010 г. да излезем от кризата и всички работодатели да разберат, че за да не влизаме отново в нея,  трябва да се грижат повече за служителите си!

 В Габрово преди повече от 90 години е създадена и първата фабрика за калъпи за обувки.  Нека ние да правим калъпите, а не нас да обуват по калъп.

 Иван Калпазанов е и първият работодател, открил работническа баня през 1939 година. Да успеем да хигиенизираме и най- тъмните кътчета в душата си, да прочистим и дезинфекцираме държавата от мръсното и заразно мутренско поведение и далавераджийство!

  В Регионалния историческия музей в Габрово се съхранява първата българска банкнота със сериен №000001 от 1881 г. Нека всеки от нас има в джоба си по много банкноти с повечко нули в номинала!

 Първата електрическа крушка в България е светнала в Габрово. Нека да има повече светлина навсякъде около нас и в самите нас.

 И накрая - най-искрени пожелания за много усмивки, щастие, радост, любов и здраве през 2010 година от екипа на Дарик Габрово! Благодарим ви, скъпи читатели на dariknews.bg и слушатели на Дарик радио, за активността и доверието.  Обещаваме да правим по-малко грешки, да бъдем по-изчерпателни, отново първи да ви информираме за всичко по-важно и да ви обичаме все така!