Честит празник на българските лекари!
Честит празник на българските лекари! / Дарик Габрово, архив

На 19 октомври отбелязваме Деня на българския лекар.

Денят се чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски.

Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е "извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила". Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието "Лекар на годината".

УС на районната колегия на БЛС определи за лекар на годината д-р Блага Баева. Тя ще получи сребърния знак на БЛС. Д-р Блага Баева работи в областната болница, има специалности: вътрешни болести, хематолигия и онкология. Тя е в основата на създаването на онкодиспансер в града. Позната и уважавана от пациентите си.

На регионално ниво габровската колегия номинира за бронзов знак на БЛС педиатъра Нелия Иванова и рентгенолога д-р Георги Атанасов. От Севлиево е определена д-р Наташа Денева, от Дряново - д-р Борислав Станев и от Трявна - Камелия Велчева. И тримата са общопрактикуващи лекари.

Честит празник на всички български лекари! Пожелания за здраве, търпение, сили и благородство в битката им за човешкия живот!