свещи
свещи / ThinkStock/Getty Images
Пейо Делчев, председател на партия БДФ в Габрово, е един от организаторите на панихидата в памет на жертвите на комунизма, която ще бъде отслужена на 7 март в храм „Успение на Света Богородица”. Той припомни факти от събитията, станали в Габрово през март 1945 година.

"
Осъдените на смърт са 38. Но на 10-ти март са изпълнени половината присъди, другите са били убити предварително, и макар и мъртви са осъдени, за да се отнемат имотите от техните наследници, и в тях да се настанят комунистите.

Панихида в памет на жертвите на комунизма

Другият интересен момент е, че габровци не са искали да правят агитки пред театъра, където е бил процесът. Докарани са цигани от Дряново, преобличали са ги в траурни дрехи, за да се разиграва зловещият цирк. Третият момент, който ще допълня е, че някой от подсъдимите са си наели адвокати. Единият адвокат е Петър Цоков, баща на маестро Манол Цоков.

Ремсистите в залата не му позволяват да говори, а настояват и той да бъде съден, защото защитавал "фашисти". Много интересни неща има около този процес, готов съм да отговоря на всеки въпрос, както в интернет, така и в църквата за тези които дойдат."