Снимка:
Снимка: / sport-gabrovo.com

„Бъки“ го направи – исторически за клуба златен дубъл! С това триумфиращо заглавие излиза днес спортният сайт sport-gabrovo.com.

Точно в годината, в която отбелязва 20 години от своето създаване, „ХК „Бъки“ направи исторически за клуба златен дубъл. След Купа България, габровският отбор, съставен почти изцяло от момичета на ученическа възраст, спечели и шампионския трофей като се наложи с 2:0 победи над състава на „Шумен 98“ в Суперфинала на Държавното първенство.

Така „Бъки“ дублира златото си от миналата година. Това е четвърта титла от женското първенство във витрината на клуба и с нея той се изкачи на  четвърто място във вечната ранглиста на „А“ РХГ по спечелени трофеи. Повече титли имат само НСА (16) и ЦСКА (12) преди 1992-ра и хегемонът след 2002-ра „Етър 64“ (10).   

След успеха в Габрово с 31:26 в неделя, отборът на „Бъки“ съумя да наложи волята си и при визитата си в изпълнената със зрители „Арена Шумен“. Веселина Златева заложи на активна, изнесена напред защита, с която блокира успешно ръстовата атакуваща тройка на „Шумен 98“ . Това обърка домакините. „Бъки“ поведе с 0:4, с три гола на Йоана Костова и един на Лидия Ковачева, а Николай Начев беше принуден да поиска прекъсване, след като отборът му не успя да реализира попадение в първите 10 минути от мача. След тайм-аута лидерката на шампионките Лидия Ковачева получи персонален пазач, но и това не промени особено статуквото на терена. Габровският тим действаше много организирано в дефанзивен план, Ивон Дюлгерова беше стабилна на вратата и „Бъки“ имаше възможност да използва своето силно оръжие – контраатаката. На практика интригата можеше да приключи още до около 15-та минута на мача. Резултатът след първия четвърт час игра беше 1:7 и трябваше да бъде още по-категоричен в полза на шампионките, но безбройните пропуски от 6-я метър, греди, изпуснати топки и какво ли още не, оставиха домакините в играта. Трябва да се отбележат, разбира се, и добрите изяви на шуменската вратарка Станислава Стоянова. Възползвайки се от подаръците на „Бъки“, отборът на „Шумен 98“ постепенно започна да топи пасива и се върна в играта. Две минути преди края на полувремето Глория Павлова намали на 9:12, а след нея Мари Томова фиксира резултат 9:13 на почивката.

Напрежението се отрази върху представянето на двата отбора и през втората част. Грешките от двете страни продължиха и играта не беше особено атрактивна. „Бъки“ обаче надделя с по-доброто си представяне в защита. Отборът и през второто полувреме не можеше да използва пълноценно в нападение пазената лично Лидия Ковачева, но съотборничките ѝ се справиха добре. Мадлен Тодорова показа, че може да носи отговорност, въпреки че игра с травма в глезена, Мари Томова постепенно започна да намира верния път към мрежата на домакините, а Йоана Костова „избухна“ и изигра най-силния си мач откакто е в състава на „Бъки“. Много силно от скамейката се включиха също Карина Съменова и Габриела Цонева, като последната малко отсрами отсъстващите до този момент крила на отбора. Подкрепяни силно от своята публика и лично от кмета на град Шумен, домакините опитаха да наваксат изоставането си и седем минути преди края успяха да намалят разликата до един гол – 21:22. „Бъки“ обаче не се огъна и с две бързи попадения на Мадлен Тодорова и Карина Съменова спря устрема на съперника. Сирената за край на срещата прозвуча при резултат 24:29.

Йоана Костова и Мари Томова нанизаха по 6 гола за успеха, по 4 вкараха Мадлен Тодорова, Габриела Цонева и Карина Съменова. Лидия Ковачева се разписа три пъти, две попадения добави и Ивета Христова. Трябва да се отбележат и трите спасени 7 метрови наказателни хвърляния от страхотната Ивон Дюлгерова. За домакините 9 гола отбеляза Глория Павлова, 6 – Мария Маслева.