Бъки е на крачка от титлата след 31:23 срещу Етър 64 в първия мач от Суперфинала!
Бъки е на крачка от титлата след 31:23 срещу Етър 64 в първия мач от Суперфинала! / sport-gabrovo.com

С 9 гола рожденничката Лидия Ковачева отборът на „Бъки“ победи гостуващия тим на „Етър 64“ в първата среща от Суперфинала на държавното първенство по хандбал при жените и е на една победа от шампионската титла.

Това информира sport-gabrovo.com

Габровският тим изигра може би най-силния си мач срещу „Етър 64“ и напълно заслужено се поздрави с убедителен успех – 31:23. Хандбалистките на „Бъки“ спазиха максимално указанията на треньорите Веселина Златева и Николай Топузаков, неутрализираха силните страни в играта на „виолетовите“ и диктуваха изцяло събитията в мача.

Отборът ни поведе още в началото и до края на изпусна лидерството, като най-малката разлика, до която успяха да се доближат „виолетовите“, беше 3 гола. Боги Йосифова откри головата сметка, а след нея Милена Великова реализира две чудесни попадения за 3:0. „Етър 64“ отбеляза в 5-та минута чрез Петя Кръстева, но последваха нови два гола във вратата на Деси Николова и треньорката на гостенките Йонка Генчева поиска прекъсване.

„Болярките“ успяха да намалят пасива в средата на полувремето, при 8:5. Последваха обаче много силни минути на домакините и разликата се увеличи сериозно.

Габровските момичета действаха много организирано в защита, в голяма степен успяха да ограничат пивота Даниела Коцева и с това нарушиха ритъма в атаката шампионките.

Това предизвика грешки в действията на „виолетовите“ и с пресечени пасове, и бързи контраатаки, домакините увеличиха аванса си на 8 гола в 20-та минута, при 14:6. Лидия Ковачева обаче получи стряскаща травма в китката при едно приземяване и напусна играта.

В последните минути на полувремето „Етър 64“ получи правото да изпълни три седемметрови наказателни удара и съкрати леко изоставането си, за 17:12 на почивката.

Втората част започна с гол на Коцева и пропуск от седемметровата линия на Лора Сарандева. Лора обаче се реваншира малко по-късно, а Боги Йосифова и Лидия Ковачева увеличиха разликата на 6 гола – 20:14. В 43-та минута директен червен картон получи вратарката на „Бъки“ Ралица Тонева, която спря с нарушение контраатака на Соня Богданова.

Заместилата я на вратата Виктория Маринова обаче изигра много силни 17 минути. Вики спаси три дузпи и с още няколко прекрасни спасявания тотално обезсърчи състезателките на „Етър 64“. В заключителните 15 минути на мача рожденничката Лидия Ковачева беше просто неудържима.

Хандбалистките на „Бъки“ видимо се забавляваха на терена и направиха няколко страхотни изпълнения, с които вдигнаха на крака публиката в зала „Орловец“. Сирената за край на мача прозвуча при резултат 31:23.

Лидка завърши с 9 гола на сметката си. 8 гола за успеха добави Лора Сарандева, по 4 реализираха Силвия Атанасова и Боговеста Йосифова, 3 Милена Великова, 2 Кристияна Блажева и 1 Надежда Димитрова. За състава на „Етър 64“ 9 пъти се разписа Мадлена Дончева, като осем от попаденията и бяха от седемметрови наказателни удари. Петя Кръстева отбеляза 6 гола, а Даниела Коцева – 4.

Така „Бъки“ поведе с 1:0 в Суперфинала. Вторият мач от серията е на 19-ти май във Велико Търново и при нов успех габровският тим ще триумфира с втора шампионска титла в своята история. При победа на „Етър 64“ ще се играе трети мач, който е насрочен за 29-ти май, отново в зала „Орловец“.

„Бъки“: Силвия Атанасова-4, Боговеста Йосифова-4, Лидия Ковачева-9, Кристияна Блажева-2, Ралица Тонева, Лора Сарандева-8, Милица Колева, Надежда Димитрова-1, Габриела Маркова, Виктория Маринова, Анна Инджова, Виктория Христова, Милена Великова-3. Треньори – Веселина Златева, Николай Топузаков.

РЕПОРТАЖ ОТ СРЕЩАТА