Бъдещето на градовете е акцентът днес във втория от Дните на градското планиране
Бъдещето на градовете е акцентът днес във втория от Дните на градското планиране / Дарик Габрово

 

Днес е вторият ден от „Дни на градското планиране". Дискусиите започнаха с темата за Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие с участие на специалисти архитекти и  разглеждане плановете на общините Габрово, Търговище и София.  

Представителите на управляващите органи на различните оперативни програми  предложиха своето виждане по темата „Бъдещето на градовете." Модератор на дискусията е Томислав Дончев - експерт по европейско финансиране и доскорошен министър по управление на средствата от ЕС.

В ранния следобед започва дискусионен форум, посветен на публично частните партньорства и градската среда, на който ще се обсъждат възможностите за подобряване условията на живот и инфраструктурата чрез въвеждане на нови технологии и добри практики.

Проектът „Габрово-индустрия за нова градска култура" на Община Габрово ще бъде представен от експертите в отдел „Култура и туризъм" при Община Габрово - Елена Влаева и Йонка Бакърджиева-Агалова.

В последната част на „Дни на градското планиране" ще има и интересно чуждестранно участие в лицето на г-н Айрън Бърг. Неговото изложение на тема „Градско развитие чрез културни и образователни проекти" е свързано с опита му на арт-директор по сценичните изкуства на Линц - Европейска столица на културата 2009 г. и реализираните във връзка с това два мащабни проекта Klangwolke" („Звуков облак"), в който участват над 1000 доброволци и „I like to move it move it." („Обичам да се движа, движа.") - творчески и образователен проект.