БСП иска търговските вериги да изкупуват определен процент от местното производство
БСП иска търговските вериги да изкупуват определен процент от местното производство / БСП лява България

„Търговските вериги в областта ще трябва да изкупуват определен процент от производството на местните производители, ако бъде приет предложения от БСП Закон за храните", коментира народният представител от БСП лява България Кирил Добрев, който посети изложението „Подкрепи българското" в Габрово.

„Защитата на българските производители винаги е била приоритет за БСП. Предложенията ни в Закона за защита на конкуренцията, които бяха приети, са най-вече в защита на българските производители, а това са близо 15 хиляди български фирми - обясни народният представител от БСП лява България. Следващата ни стъпка е Законът за храните, където защитата на тези местни производители ще продължи, като сме включили текст, според който големите търговски вериги ще бъдат задължени по места да изкупуват определен процент от продукцията на местните производители - животновъди, земеделски стопани и др.", допълни Кирил Добрев.

Той припомни, че всички предложения и законопроекти, които БСП внася в парламента са в резултат на постоянния диалог и желанията на самите производители.Добрев поясни, че благодарение на последователната политика на БСП отпаднаха таксите, които търговските вериги събират от български производители.

Националната кампания „Подкрепи българското" започна на 4 септември и продължава до 8 октомври. Инициативата дава възможност и за контакти, обмяна на опит и сътрудничество между стопани, преработватели и потребители.