Боженци отбелязва своя празник днес
Боженци отбелязва своя празник днес / netinfo

 

За втори пореден път ще бъде отбелязан празникът на село Боженци на 22 септември, съобщават от Архитектурно- историческия резерват. Сборът ще започне на мегдана с празничен водосвет. Празненствата ще продължат с програма от народни песни и танци на детска фолклорна група „Боженци" и народно читалище „Светлина-1927" от с. Жълтеш.

Предвидени са възстановки на домашните занятия като плетене на изделия от беленица от майсторката Верка Цанева и боядисване на вълна с естествени багрила от майсторката Димитринка Илиева. В автентичната работилница „Менгема", която е с оригинален механизъм от 19 век ще бъде демонстрирано получаването на чист восък от вощина.

От стари времена един от основните занаяти в Боженци е бил пчеларството. На празника производител на пчелни продукти от района ще предлага мед. Деца от школата по приложни изкуства с ръководител Ива Пенчева ще рисуват върху керамика.

Програмата ще завърши с изпълнения на  Представителен Духов оркестър- Габрово. Всички гости на сбора ще могат да посетят и гостуващата изложба от Регионалния исторически музей в Габрово, наречена „Габрово и габровци".