Болниците в региона и сега работят денонощно
Болниците в региона и сега работят денонощно / Дарик Габрово

 

Лечебните заведения за болнична помощ ще трябва да осигуряват непрекъснато 24-часово изпълнение на лечебната дейност по медицинските специалности, за които имат получено разрешение. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, одобрени днес от правителството. Според габровски медици тази информация все още не може да се коментира, тъй като е много обща. По техните думи и в момента болниците в региона осигуряват денонощен прием, както и непрекъснато лечение по специалности, за които имат разрешение.  Проблем би възникнал, ако с промените се въвежда изричното изискване лечебните заведения да осигуряват непрекъснато присъствие на лекари -специалисти, а не да разчитат на такива, които са на разположение. Тогава работата на отделни отделения и цели болници би била поставена под въпрос заради недостиг на медици.  

С измененията в закона отпада определянето на видове лечебни заведения за болнична помощ според териториалния им обхват - районни, областни, междуобластни и национални, както и определянето на болниците като многопрофилни. Предлага се определение на болница и специализирана болница. Според промените болница е лечебно заведение, в което има сектори, отделния или клиники по медицински специалности. Специализирана болница пък е лечебно заведение в което има сектори, отделения или клиники по една медицинска (дентална) специалност.

 Законопроектът предвижда възможност в болниците за активно лечение да се разкриват структури за долекуване и продължително лечение или рехабилитация.

 Предлага се ново определение на хосписа - той е лечебно заведение, когато в него медицинските и другите специалисти осъществяват палиативни грижи за терминално болни пациенти. Същевременно се регламентира възможността хосписите и домовете за медико-социални грижи също да предоставят социални услуги по Закона за социалното подпомагане.

С промените диспансерът отпада като вид лечебно заведение. Диспансерите за психични заболявания се трансформират в центрове за психично здраве.