Боговеста, която беше държана против волята си в Кипър, се завръща в Габрово
Боговеста, която беше държана против волята си в Кипър, се завръща в Габрово / Дарик Габрово, архив

След броени дни в България с полет от Кипър се прибира 14-годишната национална състезателка по хандбал Боговеста Йосифова от Габрово, която близо месец бе държана против волята си от майка си, пише днес в-к „24 часа”.

Боговеста е била при майка си, която от дълги години живее в Кипър. Ден преди заминаването майката отказва да я пусне. Затваря я в апартамента, без да има достъп до компютър и интернет. Позволено й било да излиза за десетина минути на улицата, но само с придружител. Родителите на момичето нямат брак, а тя живее с баща си в Габрово. Учи в спортната паралелка на габровското училище "Райчо Каролев".

Момичето успява тайно да се свърже по мобилния си телефон с баща си и го моли да я прибере в България. Бащата задейства всички институции, които могат да му помогнат. Изпраща жалби до няколко наши министерства, получава съдействието на министър Томислав Дончев и на депутата Цветомир Михов. За казуса е уведомен и министърът на външните работи Николай Младенов. Приятелите в Габрово създават във фейсбук група "Да си върнем Боговеста Йосифова-Боги в България!". В издирването на детето се включва и Интерпол, чиито служители научават точния адрес, където е настанено момичето. На 9 септември Боговеста е изведена с полиция от дома на майка си и настанена във временен приют за деца до пристигането на документите й от България. До няколко дни тя ще се завърне в България.

По искане на Габровския районен съд от отдела за закрила на детето издават становище, че в интерес на детето е да бъде върнато в България, където има създадена своя семейна, училищна и социална среда. На базата на това становище на 13 септември съдия Кремена Големанова от Габровски районен съд предоставя временно упражняване на родителските права на бащата до окончателното приключване на делата. Радостина Братованова директор на "Социално подпомагане" в Габрово:Боги каза , че много иска да се върне.

Боговеста е родена през 1997 г. в Габрово. Възпитаничка е на местния хандбален клуб "Бъки" и е в екипа на представителните отбори на България за девойки 94/95 и 96/97 г. Играе на пост десен гард с лява ръка.