Близо 40% от онкозаболяванията са предотвратими
Близо 40% от онкозаболяванията са предотвратими / Дарик Габрово, архив

Около 40 процента от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на тази болест може да бъда значително намален, ако се спре употребата на тютюн, ако се ограничи консумацията на алкохол, ако се избегне прекомерното излагане на слънце и ако се поддържа здравословно тегло. Това съветват от Националната онкологична болница в столицата в Световния ден за борба с рака.

На 4-и февруари 2000 година в Париж се провежда първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се взема решение тази дата да се отбелязва като ден за борба с раковите заболявания, водеща причина за смъртността в глобален мащаб. Всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта. Специалистите предупреждават, че ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични заболявания.

В Европейския съюз раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите.

Две от десет жени и трима от десет мъже годишно умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза.

„Да кажем на хората, че го има това заболяване, че то не е страшно, че то не е присъда, че от него се живее. Просто трябва да знаем някои елементарни неща за рака, да имаме информация, за да знаем как да се предпазим, как да отидем на специалист и какво трябва да направим", коментира директорът на Онкологията в столицата доцент Здравка Валерианова.

Кампанията тази година ще се фокусира върху цел номер 5 на Световната декларация за рака, която цели да се опровергаят вредните митове и грешните концепции, свързани със заболяването. А те са, че ракът е само здравен проблем, че ракът е заболяване на богатите и развитите страни, че ракът е смъртна присъда, както и че ракът е моята съдба.