Блестящо представяне на габровските ориентировачи
Блестящо представяне на габровските ориентировачи / Община Габрово

Впечатляващите 30 медала извоюваха представителите на габровския клуб „Узана“ от Държавното първенство по лятно ориентиране за възрастови групи – мъже и жени от 12 до 18 години.  Състезанието се проведе във Велико Търново и Горна Оряховица. В битката за призовите места се включиха повече от 350 млади ориентировачи от клубовете в страната, разпределени в три дисциплини – спринт, дълга дистанция и щафети.

Габровският клуб направи фурор в щафетната надпревара, като извоюва три първи, едно второ и две трети места. Шампиони на България за 2013 г. станаха отборите на „Узана“ при Мъже-12, Мъже-16 и Жени-14. Второ място извоюва щафетата при Жени-18, а бронзови отличия извоюваха отборите на Жени-12 и Жени-16.

В индивидуален план най-силно се представи Михаил Добромиров, който стана трикратен шампион на страната. Освен с щафетата, талантливия габровски ориентировач триумфира и в стартовете на спринт и дълга дистанция в най-оспорваната възрастова група на първенството –Мъже-12. За медалите в нея се бориха 90 момчета. Михаил беше без конкуренция и в двете надпревари.

При Мъже-16 шампионско бягане на дългата дистанция направи Мартин Пенчев. Той извоюва златото с аванс от 56 секунди пред съотборника си Цветан Иванов, който от своя страна взе два сребърни медала от индивидуалните дисциплини, след като завърши втори и спринта. Двукратен вицешампион стана и Мартин Понев, който се състезава във възрастовата група Мъже-18.

При нежния пол на най-високото стъпало на почетната стълбичка се качи Косара Ботева, която пребори сериозна конкуренция за златото във възрастовата група Жени-18. При Жени-12, в конкуренцията на общо 71 състезателки, две трети места записа Маргарита Радева.

Съвместно със стартовете от държавното първенство за състезатели до 18 години се проведе и надпреварата за „Браун Къп`2103“ на средна дистанция, в която участваха още няколко габровски ориентировачи. Призови места извоюваха Пламен Пеев - първи при Мъже-35 , и Лидия Николова – втора при Жени-35. В комплексното класиране отборът на „Узана“ отново зае призовата първа позиция и донесе „Браун Къп`2103“ в Габрово.