Без ден за размисъл
Без ден за размисъл / netinfo

 

Изборният ден на 7 юни започва в 6.00 ч. и ще приключи в 19.00 ч., а резултати не могат да се обявяват по-рано от 23.00 ч. българско (22.00 ч. средноевропейско) време. След 19.00 ч. могат да се обявяват само  прогнозите на социологическите агенции. До 24 часа след края на гласуването секционните протоколи трябва да бъдат предадени в Районните избирателни комисии, които пък ще имат още 48 часа да ги предадат в ЦИК.

Гласуването става с отделни бюлетини за всяка партия и коалиция. Всеки избирател трябва да гласува само с една от 14-те бюлетини, с които ще разполага всяка изборна секция. В горния десен ъгъл на всяка бюлетина е отбелязан номерът на  партията, коалицията или инициативния комитет за независимия кандидат. Повечето бюлетини имат по 17 кандидати за евродепутати, само две от тях са по-къси.

Избирателите имат право само на една преференция. Това означава, че могат да сложат съответния знак /Х, кръст или V/ в празното квадратче срещу името само на един кандидат от листата, който предпочитат да е на първо място в техния вот.

Бюлетините се поставят в пликове от напълно непрозрачна хартия. Гласуването трябва да стане в тъмната стая и бюлетината не се показва след излизане от стаята и преди пускането й в урната. Празни пликове или такива с по две и повече бюлетини, както и ако бюлетината не е по образец или в нея има вписани думи и знаци, които по някакъв начин разкриват тайната на вота или самоличността на избирателя, се считат за недействителни.

 Днес партиите, коалициите и кандидатите за евродепутати ще могат да агитират без да бъдат санкционирани от закона. За първи път след демократичните промени в България няма да има ден за размисъл преди избори. Тази промяна беше въведена в изборното законодателство в края на март, когато парламентът измени Закона за избиране на членове на ЕП от България.

От Централната избирателна комисия напомнят на гражданите да проверят къде ще гласуват в неделя, защото много секции са сменили адресите си. Информация за номера и адреса на секцията ви можете да получите с sms на номер 1410 за всички мобилни оператори, на безплатен телефон 0800 14726 или на интернет адреса: www.grao.bg/elections/.

Звената на службата за документи за самоличност ще работят днес и утре, съобщиха от МВР. Удостоверенията за загубен или откраднат документ за самоличност  и невъзможността да бъде издадена нова лична карта ще се издават до 15.00 ч. в неделя. Всички, на които това им се налага, трябва да подадат лично молба в полицията. От 15.00 ч. до 17.00 ч. в изборния ден молби се подават само в областните дирекции на полицията, дирекцията на столичната полицията и всички районни управления в София.