Бавят се проектите по Програмата за развитие на селските райони
Бавят се проектите по Програмата за развитие на селските райони / Дарик Габрово

Общините се опасяват, че заради различни кадрови промени няма да могат да бъдат реализирани готови проекти по Програмата за развитие на селските райони до края на плановия период. Тревогата им бе изразена от изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова след проведена работна среща с министър Томислав Дончев, представители на управляващите органи по оперативните програми и новото ръководство на фонд "Земеделие".

"Каквато и толерантност и обяснения да има, като сменено ръководството, екипите са там...Не може да се чака повече от две години оценка на подадени от селски общини проекти по 313 мярка", коментира Чавдарова, която обясни, че подобно е положението и по мерки 321 и 322, които са за инфраструктурни проекти. "Вярно, че са ни 400 проектите, но самите те поискаха да се удължи в наредбата до 5 месеца да ни оценяват и сега отново научаваме, че трябва  време на новото ръководство да навлиза и така нататък  и разбираме, че по едната мярка до края на годината, почти е сигурно, нищо няма да се случи - с готови, дадени и чакащи проекти. А това са проекти, от които всички имаме нужда", каза още Чавдарова. Според нея същото е състоянието  и в ОП "Човешки ресурси", където в междинното звено  е сменен ръководителят. Чавдарова изрази безпокойство, че няма финансов ресурс  за проектите, свързани с деинституализацията.

По думите на министър Дончев притесненията относно темпа, с който се движи  Програмата за развитие на селските райони до голяма степен са основателни, но средства за извеждане на децата от социалните домове ще бъдат осигурени, тъй като  проблемът е по-скоро технически.