Архивната система отбелязва 60 години днес
Архивната система отбелязва 60 години днес / Дарик Габрово, архив

  

 

60 години от създаване на архивната система в България се навършват днес, съобщи Стефка Василева-началник на Териториален архив - Габрово.

Изминалите 60 години са твърде кратък период в развитието на един архивна система, но за този период тя се утвърди сред обществото като необходимата публична институция и институция на паметта.

Държавен архив - Габрово, като част от архивната система е създаден на 1 октомври 1959 г. До днес са комплектувани 2467 фонда с 2562, 74 л. м., от които 854 фонда са за периода от Освобождението на България (1878) до 1944 г. и 1593 - от 1944 г. до наши дни. От тях 2293 са учрежденски фондове и 174 - от личен произход. Най-старият документ, съхраняван в Архива е от 1763 г.

Огромно е съхраненото в Габровския архив документално богатство - свидетелство за историята на Габровска област, която има доказан принос в културната и стопанска история на България. Продължават усилията на архивистите да събират разпръснатата в страната и чужбина документна информация - изключително важна предпоставка за нов и обективен прочит на нашата история.

За своята отговорна и високо професионална дейност Държавен архив - Габрово е награждаван с Орден "Кирил и Методий" - ІІ степен, Наградата на Община - Габрово - статуетка "ЗЛАТНИЯТ ХИРОН-2003" и Грамота за принос в развитието на града, а за своя 50-годишен юбилей - с почетен знак на Общината за доказан принос в съхраняването на документално богатство, свидетелство за историята на Габровска област, като част от културната и стопанска история на България.