Априловци първи в международно математическо състезание
Априловци първи в международно математическо състезание / netinfo

 

Учениците от Национална Априловска гимназия са първи след проведените два кръга на престижното международно математическо състезание "Галилей". Отборът на габровци включва 7 деца от 10-ти и 11-ти клас на гимназията. По време на първия етап  те е трябвало да решат 8 изследователски задачи, които да опишат на английски език и изпратят на организаторите на надпреварата - университета в Пиза. Вторият кръг е включвал решаване на задачи  он-лайн в рамките на 5 часа. В състезанието участват 13 отбора от Русия, Италия, Япония и България, но младите математици от Априловска гимназия събират най-много точки.

Третият решаващ кръг на математическото състезание ще се проведе в началото на следващия месец в Пиза. За целта отборът  на НАГ трябва да отпътува  за Италия. От гимназията информираха, че все още не е ясно дали децата ще заминат, тъй като те сами трябва да финансират пътуването си.

Организаторите поемат всички разходи по престоя, но не и транспортните.  Сумата, необходима за самолетни билети на децата, заели първото място до този момент и представили града ни достойно в Европа, не надхвърля 2000 евро. От училището се надяват поне част от средствата да бъдат намерени от дарители, тъй като самата гимназия няма възможност да подпомогне отбора.