Ансамбъл „Сивек взе първа награда с танца „От Тимок до Вит
Ансамбъл „Сивек взе първа награда с танца „От Тимок до Вит / НЧ Габрово-2002

В палата № 2 на Международен панаир Пловдив се проведе Седмото издание на фестивала „На хорото под тепето". То се организира от Школа за народни танци „Луди млади" с подкрепата на Община Пловдив.

38 състава за български народни танци (17 клуба за народни хорà и 21 самодейни танцови състава) от над 20 населени места взеха участие в тазгодишното „На хорото под тепето".

Фестивалът се проведе в два етапа. В първия - по традиция се надиграха любителите на българските народни хора, а във втория се състезаваха за големите награди ансамблите за танцов фолклор.

В първия етап се явиха два местни клуба - „Играорци" с ръководител Лилия Стойнова и „Слънце" с ръководител Галя Стойчева.

Представителната група на ФТА „Сивек" при НЧ „Габрово - 2002" се яви на конкурса с танца „От Тимок до Вит" по музика на Нено Койчев и Красимир Кюркчийски и хореография Валентина Маринова. Журито в състав - проф. Даниела Дженева, композитора Димитър Христов и хореографа Стефан Йорданов единодушно присъди първата награда на „Сивек" с награден фонд от 1000 лв. Второ и трето място грабнаха „Фолклорика" от София и „Седенчица" от Пловдив.