Андрей Новаков: Вярвам, че ние няма да сме още дълго време най-бедните в ЕС
Андрей Новаков: Вярвам, че ние няма да сме още дълго време най-бедните в ЕС / Информационен офис Андрей Новаков, Габрово

За първи път Европейската комисия одобри българска програма за младежко предприемачество на името на известния български писател Алеко Константинов, това пише във въвеждащата част на интервюто, което днес вестник "100 вести" предлага на своите читатели.

Изданието добавя, че различното на АLEKO от досегашните младежки програми е, че тя дава шанс на младите хора да черпят опит не само в страните от ЕС, но и в целия свят. Затова нейният създател, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков предприе пътуване до Америка, за да представи програмата в най-известните фирми в Силиконовата долина и да предложи партньорство за реализирането й.

"Едва ли има по-подходяща личност от писателя пътешественик Алеко Константинов да олицетвори първата програма на ЕС, която ще позволява на младите предприемачи от България и Европа да пътуват по цял свят и да вземат възможно най-добрата практика и нови идеи, които да пренасят в своите държави и да развиват бизнес там.

Щастлив съм, че оттук насетне всички, които кандидатстват или се интересуват от програмата, ще проверят и ще прочетат защо се казва така. И несъмнено няма как да променят българския принос в нейното създаване. А на моите колеги в ЕП разказах кой е бил Алеко Константинов и с какво той е известен у нас. И ирония или не само, но само два дни, след като програмата беше приета, предприех пътуване до Америка и назад.

И в момента има програма, която може да изпраща млади предприемачи - хора с идеи за бизнес, без да имат собствени компании навсякъде в Европа, за да вземат ноу-хау, практика, идеи и опит, за да го прилагат в своите държави и компании. Само че това се случва само в границите на ЕС плюс още няколко държави.

Това, което ни липсваше, е да може да пращаме тази хора по цял свят. В някои сфери най-добрите примери за това как се прави бизнес са зад океаните - не е задължително само в САЩ, може в Южна Корея, Сингапур, в Канада. Това беше идеята ми, която залегна в основата на програмата ми."