Андрей Новаков представя инициативата  A.L.E.C.O. в САЩ
Андрей Новаков представя инициативата A.L.E.C.O. в САЩ / Андрей Новаков, личен архив

Днес е трети ден от работното посещение на евродепутата от групата на ЕНП Андрей Новаков в САЩ, където той провежда срещи с мениджъри на световни компании. По време на разговорите Новаков представя инициативата A.L.E.C.O., одобрена от Европейската комисия по негова инициатива.

Идеята на Андрей Новаков е да се предоставя финансова подкрепа на млади предприемачи от страните-членки на ЕС, за да намерят подходящи компании в САЩ, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея, в които да трупат опит до 6 месеца.

„Срещите днес бяха в Microsoft, Google и Amazon. С представители на компаниите обсъдихме и предимствата да се инвестира в България. Вярвам, че заради подобряването на инфраструктурата в страната, разположението и квалифицирани кадри, компании за доставки като Amazon могат да разполагат стратегически логистични центрове в България, които да обслужват целия регион", коментира преди минути Андрей Новаков в личния си профил във Фейсбук.

Вчера, 20 юли, евродепутатът е имал срещи в централите на Facebook, Samsung Mobile и SAP.

„Разговарях с президента на Samsung Mobile за САЩ Йънг Сон и вицепрезидента на SAP Самиир Пател. Надявам се компании като тях скоро да приемат стажанти от България и Европа по A.L.E.C.O. Щастлив съм, че организации тук имат интерес за потенциално партньорство по програмата", коментира по този повод Андрей Новаков.

Срещите от първия ден в Силиконовата долина, 19 юли, са били в офисите на eBay, Ericsson, Intel и Apple Inc. Андрей Новаков е разговарял с вицепрезидента на Ebay Tekedra Mawakana.

С инициативата A.L.E.C.O. може да се запознаете тук.