Андрей Новаков: Нито един проект в Европа не е застрашен заради намаляване на плащанията от бюджета за кохезия
Андрей Новаков: Нито един проект в Европа не е застрашен заради намаляване на плащанията от бюджета за кохезия / Андрей Новаков, ЕНП/ГЕРБ

„Нито един проект с европейски средства в страната ни и ЕС не е застрашен вследствие на предложените от държавите членки промени в проекта на бюджет на ЕС за 2017 г.", заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ в рамките на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург. Според него, позицията на Съвета от 12 септември означава разумно използване на средствата, с които разполага Съюзът.

От офиса на евродепутата в Габрово съобщиха още, че намалението е в рамките на финансов ресурс, който държавите не успяват да усвоят.

„В действителност, плащанията в ЕС по кохезионния бюджет са намалени с 24% за 2017 г. спрямо сега, но в момента това е ресурс, който държавите не могат да оползотворят така или иначе чрез оперативните си програми. Това се обуславя от късния старт на програмния период", допълни Новаков. Евродепутатът уточни, че на практика изпълняваните проекти с европейско финансиране в ЕС изискват по-малко от предвидените за 2017г. плащания. Поради това няма смисъл да се блокира наличен ресурс, който може да се инвестира другаде, особено предвид предизвикателствата по границите на ЕС.

По мнение на евродепутата, бюджетът за страната ни до 2020 г. няма и не може да претърпи никакви негативни промени, защото е договорен и гарантиран още през 2013 г. Новаков допълни, че в същото време европейският бюджет за програми като „Хоризонт 2020", COSME и „Еразъм+" ще бъде увеличен през 2017 г.