Американски блогър след посещение в Габрово: „Беше абсолютно спиращо дъха преживяване
Американски блогър след посещение в Габрово: „Беше абсолютно спиращо дъха преживяване / Община Габрово

Габрово бе препоръчан като дестинация в един от най-популярните американски блогове за туризъм и пътешествия bucketlistpublications.org.

Това лято представител на блога посети столицата на хумора и сатирата, воден от български туроператор и се запозна със забележителностите на града и региона. Авторът горещо препоръчва Габрово в публикуваната си програма в България, а коментарите му са непосредствени и емоционални.

„Беше абсолютно спиращо дъха преживяване" , казва той след посещението си на ЕМО „Етър".


We were probably the first eager tourists to visit the Etara in the morning- the most popular Bulgarian open-air ethnographic and architectural complex which is stunningly unique with authentic craftsmen working there. For about an hour, I saw and got acquainted with so much of the Bulgarian daily life at the time. A total of 50 sites - houses with craft workshops, water installations, and other buildings as well as the only collection in Bulgaria of technical installations driven by water - filling mills, water mills, grindstones, etc., are situated there. It was an absolutely breathtaking experience.


„България: страната с три столици"

Това е заглавието на статия в престижното швейцарско издание Je Pars, в която като столици се визират София - актуалната административна столица, Велико Търново като средновековна и Габрово - столица на хумора и сатирата.
Това е една от четирите статии, които излязоха тази есен след посещението на швейцарски журналисти в България. Габрово бе част от програмата им с визити и впечатленията от посетените места намериха изцяло положителен отзвук в публикациите на журналистите.
Другите издания са: La Liberté, L'Evénement synodical и 24 heures. Авторите разказват за габровския хумор, за Международния фестивал на хумора и сатирата, за красивите възрожденски къщи в Боженци и занаятите на „Етър"-а, пишат и за индустриалното минало на Габрово, за което научиха в Интерактивния музей на индустрията. Определено габровският хумор много се хареса на гостите като традиционен местен бранд.

България е сред малко познатите дестинации за швейцарците, а поредицата от материали във водещи издания е добър начин да се привлече вниманието им към страната ни.
Според статистките, швейцарските туристи, които идват в България, са предимно на индивидуален план, а не с организирани туристически групи, следва да се засили интереса на туроператорите и да се спечели тяхното доверие. С пожелание за добър път към България подканващо завършва една от публикациите.

Габрово е представен като един от най-добрите фестивални и събитийни градове в България, като място, което се свързва с хумор, индустрия, традиции и занаяти и където има отлични места, където човек може да се настани, а храната е много вкусна.