Али Алиев официално е назначен за директор на парк Българка
Али Алиев официално е назначен за директор на парк Българка / DarikNews.bg, архив

Директорът на природен парк “Българка” в Габрово Мая Радева е уволнена, защото "нямала качества и умения да ръководи парка". Заповедта й е била връчена на 6 май след обяд от представители на Агенцията по горите.

Това съобщава електронното издание на вестник "Габрово днес", gabrovodnes.info.

На нейно място е назначен Али Алиев, лидер на ДПС в Севлиево. Доскоро той бе неин заместник и бе назначен от Агенцията по горите за временно изпълняващ длъжността, докато Радева беше в болнични след катастрофа в края на януари.

Радева се върна на 10 май на работа, но още тогава заяви, че очаква да бъде уволнена за несправяне с работата. Мая Радева е назначена за шеф на парка след конкурс преди 11 години, а  "Българка" досега е бил един от най-бързо развиващите се в страната. Привлича евросредства и работи по природозащитни проекти за над 10 млн. лв.

Пред "Габрово днес" Радева казва:

"Знаех, че така ще стане. Опитах се по всякакъв начин да предупредя Агенцията за случващото се в парка докато бях в болнични. На 22 май изпратих две докладни. Предупредих, че само за 3 месеца Алиев е изхарчил значителна част от издръжката. Задълженията към изпълнители по проектите наближават 1 млн. лв. , вече има сигнали, че те ще съдят парка. А през януари имаше 200 000 лв., възстановени по европейски проекти. Те не само, че са похарчени, но се трупат и дългове ”, обяснява Мая Радева.

Всичко това се знае в Агенцията, но въпреки нарушенията в бюджетната политика на Алиев и трупаните от него задължения, въпреки явният конфликт на интереси, той отново оглавява парка.

Алиев има фирма за транспорт и дърводобив, което е нарушение на Закона за администрацията. Той все още не я е закрил, въпреки конфликта на интереси. Фирмата му ЕТ “Бара Али Алиев” е в списъка на длъжниците с неуредени публични задължения в размер на 32 851 лв., съобщават от НАП

По време на тройната коалиция той бе уволнен от длъжността зам.-директор на горското стопанство в Севлиево заради незаконна сеч, стигна се и до съд.

Мая Радева отива на борсата, но обещава да разкрие "истинското лице на ДПС и на Али Алиев."