Ако искате да сте първите, които ще видят коледари, посетете ЕМО “Етър” днес
Ако искате да сте първите, които ще видят коледари, посетете ЕМО “Етър” днес / netinfo

Ако искате да сте първите, които ще видят коледари, посетете ЕМО "Етър" днес . Възстановки на обичая, свързан с Коледуването ще бъдат направени от 11:30 и от 13:30 ч.

Коледуването е обред, чрез който момчето става мъж и ерген. Доц. д-р Ангел Гоев разказва за този важен в живота на хората в миналото период:

"Много книги са изписани за смисъла на живота. Народът го е казал простичко: "Смисълът на живота е живеенето". Животът е свързан с мъжкото и женско начало. Хората са смятали, че не може момче да стане ерген, без преди това да е бил коледар.

Ергенчето не може да се ожени, преди да е преминало през този обред. Чрез обичая Коледуване момчето се превръща в мъж. Ако се вгледаме в обреда виждаме, че момчето за първи път се явява пред обществото със своя коледарски кол.
Още на Игнажден момчето излиза от дома си и не се прибира. Спи в дома на водача на коледарите. Така момчето символично умира, за да може след коледуването да се прибере като мъж".

От разказа на доц. Гоев става ясно, че през първата нощ момчето си избира коледарски кол и го отсича с три удара на брадвата - нито повече, нито по-малко. Всичко се случва в пълно мълчание. Момчето преминава през вода, три пъти намокря своя кола и го вдига над главата си.
Всичко за обичая Коледуване може да научите от самите коледари в ЕМО "Етър" днес от 11:30 и 13:30 днес.