Адам и Ева пред публика в Самоков
Адам и Ева пред публика в Самоков / netinfo
За първи път досега колекцията карикатури „Адам и Ева” от фонда на Дома на хумора и сатирата ще бъде показана пред българска публика на традиционния Национален празник на боба и на Петия Международен фолклорен фестивал „Бобфест 2007”, който ще се проведе до 9 септември в Самоков.

Изложбата представя карикатури и рисунки на вечната библейска тема, претворена със средствата на хумора. Колекция включва 50 творби на 40 автори от 18 държави от 4 континента. Досега е гостувала в Румъния и в Далечния Сибир, но това е първото й гостуване в български град и първото й представяне пред родната публика. В нея са включени творби на световноизвестни карикатуристи като Жан Ефел /Франция/, Мирослав Бартак /Чехия/, Кацухиро Ямамото /Япония/, Галина и Валентин Караваеви /Русия/, Мануел Ернандес и Рене де ла Нуес /Куба/ и др.

Организатори на веселия фестивал са Община Самоков, с. Радуил и редица местни фирми, работещи в сферата на селското стопанство и туризма. Целта на провеждащия се „Бобфест” е да възвърне славата на радуилския боб и да спомогне за увеличаване на засяваните площи. От национален празник на фасула преди 5 години, сега той се е превърнал в международен фестивал за автентичен и хумористичен фолклор. Тази година в Самоков ще гостуват над 40 фолклорни състава от България и чужбина, а десетки хора на словото, художници, музиканти и зевзеци ще веселят публиката с крилати мисли и весели мелодии, посветени на традицията и радуилския боб.