96 акта са издали служители на Горското през изминалата година
96 акта са издали служители на Горското през изминалата година / Дарик Габрово, архив

 

10 превозни средства, 61 кубика строителна дървесина, 96 кубика дърва за горене, 1 моторна резачка и 4 брадви са конфискували служителите на Държавно горско стопанство - Габрово през изминалата 2010 година. Това съобщи за Дарик директорът на местното стопанство Петко Димитров.

През отчетната 2010 година, 27 декара гори са били залесени, а на територията на 2 828 декара земя са били отглеждани млади насаждения. По отношение на дърводобива са отсечени 24 219 кубика дървесина, като в това число влизат 1471 кубика, които са за хората от населените места, уточни Димитров.

По думите му през миналата година са съставени 96 акта и издадени 50 наказателни постановления. По закона за горите - 37, за приложение на закона за горите - 4, за лова и опазване на дивеча - 6, за рибарство и аквакултури - 1, както и за административни нарушения и наказания - 2. 

Димитров припомни, че задържаните вещи ще бъдат обявени на търг, след като излизе съдебно решение за тяхната съдба. По думите му годишният план за 2010 година е изпълнен. „Държавно горско стопанство - Габрово не е на загуба, приходите ни са повече от разходите", каза още той.