Днес се навършват 90 години от откриването на паметника на връх Шипка.

Монументът, посветен на една от най-решителните битки по време на Руско-турската освободителна война, е тържествено открит от държавния глава цар Борис ІІІ. 90 години по-късно на празненствата по случай Шипченската епопея героичният връх беше посетен от последния български монарх и бивш премиер Симеон Сакскобургготски и един от неговите внуци. Царят не сдържа емоциите си и обеща да разкаже историята на своя внук.

Основният камък на паметника е положен през 1922 г., самото строителството започва през 1926 г. под ръководството на инж. Богдан Горанов, Кирил Славов и инж. Иван Данчов.

Паметникът е завършен през 1930 г., но е открит четири години по-късно.

Съществува легендата, че нашите съседи – Румъния, Гърция, Югославия и Турция - са протестирали срещу поставянето на лъва и посоката, в която той гледа, защото се е смятало, че оказва към земите населени с българи, останали след войните за национално обединение под чуждо господство.

Паметникът представлява голяма кула от доломит с форма на пресечена пирамида. Нейната височина е 31,5 метра.

Гигантският месингов лъв е разположен пред входа. Той тежи 12 тона, дълъг е 8 метра и е висок 4. На останалите страни на кулата са изписани паметните битки– Шипка, Стара Загора, Шейново.

На приземния етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на руските войни и българските опълченци. Над него има още 4 етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви. На върха на кулата се открива прекрасна панорама към върха Шипка и околността. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС