90 души ще получават помощ в дома
90 души ще получават помощ в дома / Дарик Габрово, архив

Договор за безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа в домашна среда за достоен живот" беше подписан във вторник в Министерство на труда и социалната политика от заместник-кмета на Община Габрово  Нела Рачевиц. 

Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", като стойността му е  210 196,98 лева.  В рамките на разработката, в продължение на 12 месеца, ще бъдат обслужвани минимум 90 лица в Габровска община от социални асистенти срещу заплащане на такса, съобразно Методика за определяне на потребителската такса. Ползвателите на услугата ще се определят от Дирекция Социално подпомагане с индивидуални оценки на потребностите. Целта е да се  предостави грижа в домашна среда на лица и деца с трайни увреждания и възрастни хора в неравностойно социално положение или в невъзможност за самообслужване.

По проекта след подбор и събеседване ще бъдат назначени на трудов договор 30 социални асистенти. Те ще преминат и необходимото обучение. Социалните асистенти ще помагат в дома на потребителя за поддържане на лична и битова хигиена, приготвянето на храна с продукти на потребителя, храненето. Те ще закупуват хранителни продукти, лекарства, материали и вещи от първа необходимост, ще заплащат вода, електричество, телефон, данъци и други със средства на потребителя. Асистентите ще придружават потребителите на услугата до личен лекар и др.