778 зрелостници са допуснати днес до държавен изпит по български език и литература в област Габрово
778 зрелостници са допуснати днес до държавен изпит по български език и литература в област Габрово / DarikNews.bg, архив

778 зрелостници са допуснати днес до държавен изпит по български език и литература в област Габрово. Той се провежда в 9 училища от общините Дряново, Трявна, Севлиево и Габрово. Проведени са инструктажите на хората, ангажирани в процеса, за да се гарантира нормалното му протичане.

Това каза пред Дарик Георги Маринова, началник на Регионалния инспекторат по образование - Габрово.

По „Гераците" на Елин Пелин пишат зрелостниците на матурата по литература

В 7:30 часа допуснатите зрелостници са се явили пред определените за тях учебни заведения, а в 8:00 ч. бе даден старта.

Гарантирано е видеонаблюдение, а в едно от училищата камерите са свързани с Министерство на образованието. Началникът на РИО Георги Маринов каза пред Дарик, че на този етап няма да бъде обявявано кое е това учебно заведение. Всеки един от зрелостниците сяда на точно определено място в залата, в която е разпределен.

Георги Маринов пожела успех на зрелостниците и екипите, ангажирани с провеждането на държавния изпит по български език и литература. Маринов коментира пред Дарик, че обучението, което е гарантирано в училище дава достатъчно знания на подрастващите, за да се представят успешно без да се налага да вземат частни уроци.

731 зрелостници ще се явят през втория ден - 20 май. Най-голям е броят на тези, които ще се явят по биология и здравно образование, по английски език, по философски цикъл, по география и икономика.

Експерт в МОН: Пищовите за матурите са се превърнали в бизнес

Държавните зрелостни изпити се провеждат в 4 астрономически часа от 8.00 до 12.00 часа. Форматът е тест - въпроси с избираем отговор, въпроси, изискващи кратък свободен отговор, и създаване на текст. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.
На матурата по БЕЛ зрелостниците имат възможност да избират в какъв жанр да създадат аргументативния текст - интерпретативно съчинение или есе.