76 „внучета назаем“ в „Приеми ме на село“ през 2016 г.
76 „внучета назаем“ в „Приеми ме на село“ през 2016 г. / Община Габрово

Успешно приключи четвъртото издание на инициативата на Община Габрово „Приеми ме на село". 76 деца и младежи от цялата страна имаха възможността да поживеят на село, да усетят красотата и спокойствието на живота там и да опитат да се справят с нелекия селски труд.

За първа година Община Габрово, с подкрепата на НЧ „Дядо Стойно - 1927", организира и дневен лагер „Приеми ме на село" в село Поповци, в който се включиха 20 деца на възраст от 9 до 14 г. от Габрово. Разпределени в две смени през м.юли, малчуганите имаха своите баба и дядо „под наем", с които заедно приготвяха сутрешните закуски и помагаха в градинската работа. Читалището в с.Поповци бе подготвило разнообразна програма за малките участници, които научиха най-интересното и полезното от живота на възрастните хора и бита на миналите поколения. Следобедите бяха посветени на запознаване с историята на селото, съхранените български традиции, занаяти и обичаи.

Поради големия интерес на деца и родители за участие в „Приеми ме на село" - Джуниър, вместо предварително планираното провеждане на инициативата само в едно село, две села приеха деца на възраст от 9 до 14 години от цялата страна. През м. юли в село Беломъжите бяха настанени внучета „назаем" от Габрово, Благоевград и Горна Оряховица, а през м. август при баби и дядовци „под наем" в село Донино пристигнаха малчугани от София, Пловдив и Габрово. Малките участници в „Приеми ме на село" - Джуниър прекараха 7 дни в двете габровски села. Освен запознаване с живота там, за участниците в с. Донино бяха организирани екскурзии до Соколския манастир и ЕМО „Етър", а за децата от с. Беломъжи - поход до Дряновския манастир и екскурзия до МАИР „Боженци".

Четиридесет и един младежи от 15 до 29 год. се включиха като внуци „назаем" в селата Харачери и Беломъжите. Участници в инициативата бяха млади хора от Габрово, София, Стара Загора, Самоков, Пловдив, Варна и Берлин. През 2016 г. „Приеми ме на село" посрещна първия си участник извън страната - 17- годишния Мартин, родом от Варна, който от дълги години живее в Германия, но иска да изучи и популяризира сред българската общност нашите обичаи и традиции.

През седемте дни на село внуците „назаем" се трудиха в селските дворове, посетиха кравеферма, изучаваха билките в Музея на билката в с. Кметовци, правиха преходи по екопътеки, разучаваха народни песни и хора, приготвяха ястия по традиционни местни рецепти. И най-важното - общуваха помежду си и с възрастните хора - без интернет и без социални мрежи. Учиха се да работят и да се забавляват заедно, да уважават чуждото мнение, да се подкрепят и помагат.

През м. октомври предстои да организиране на изложба със снимки от „Приеми ме на село" 2016 г., както и представяне на филм - равносметка за постигнатото през четирите години на реализация на инициативата. Същият месец ще стартира и дългоочакваният официален сайт на „Приеми ме на село". Благодарение на финансовата подкрепа на Обществения борд на TELUS International Europe, каузата на „Приеми ме на село" и осъществените дейности ще достигнат до всички, за които и има смисъл да работим за съхраняване на българщината и българското културно наследство.