600 души са потърсили информация от здравната каса
600 души са потърсили информация от здравната каса / netinfo
Около 600 жители на Габровска област са отправили въпроси, свързани с правата и задълженията им в системата на задължителното здравно осигуряване през първите три месеца на годината, съобщават от районната здравноосигурителна каса.

Най-често хората са търсили информация по телефона или лично и значително по-рядко са задавали въпроси он-лайн, на сайта на РЗОК. Oт началото на годината, най-много граждани са проявили интерес към реда за издаване на европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/ и удостоверение временно заместващо ЕЗОК, както и с какви права се ползват притежателите им.

Голяма част от задължително здравноосигурените лица са искали да получат информация за начина на предоставяне на медицинска помощ в страните от Европейския съюз. В касата са получени питания и от граждани на страни – членки на ЕС. Те са се интересували от начина на получаване на медицинска помощ при пребиваване в нашата страна.

Едни от най-често задаваните въпроси са били свързани с механизма за смяна на общопрактикуващ лекар при промяна на адрес, издаване на направления за консултация със специалист и съвместно лечение – срокове за ползването му, доплаща ли се за лечение по клинична пътека в лечебно заведение за болнична помощ, за заплащаните от НЗОК клапи, протези и др., в кои клинични пътеки са включени.

Друга част от въпросите са се отнасяли до лекарствени продукти: включени ли са в Лекарствения списък на НЗОК, цена доплащана от пациента, програми за скъпоструващо лечение на НЗОК.

Гражданите се интересуват и от вида и обема дентални дейности, за които НЗОК заплаща и за сумата, която доплаща пациента при извършване на всяка една от тях. От касата уточняват, че продължават да се задават въпросите за размера на потребителската такса, кога се заплаща, кои са освободените категории лица, дължи ли се потребителска такса при изписване на лекарства, трябва ли да се издава документ за платената сума.

От началото на годината, в РЗОК Габрово е подадена само една писмена жалба. Здравноосигурените могат да отправят запитванията си на тел.066/819 526 или на Интернет страницата на РЗОК - http://gabrovo.nhif.bg, както и на e-mail: gabrovo@nhif.bg.