51 акта са съставили от Горското стопанство в Габрово за незаконна сеч
51 акта са съставили от Горското стопанство в Габрово за незаконна сеч / Дарик Габрово

 

51 акта за незаконна сеч са съставили от Държавното горското стопанство в Габрово за първото шестмесечие на годината. Най-предпочитаните дървесини за дървената мафия се оказват ореха, дивата череша и дъба, каза за Дарик директорът на структурата Антоанет Антонов.

По думите му няма определен участък, в който да е концентрирана незаконната сеч. На всяко тримесечие се прави график за съвместно действие с дугите институции като полицията, пожарната, инспекцията по труда, Националната агенция по приходите, Районната прокуратура и други. 

Антонов даде пример за такава съвместна акция с полицията, при която са хванати 3 микробуса „Мерцедес" с незаконна дървесина. Той съобщи, че нарушителите са част от организирана група и са задържани. Конфискуваните превозни средства, както и режещите инструменти, с които се е извършвала незаконната сеч ще бъдат обявени и продадени на търг.

Горското стопанство в Габрово следва нови насоки за опазването и развитието на дървесните видове. Когато се извършва рязане, 10% от дървесината трябва да остане в сечището, като с това се цели почвата да бъде облагородена.

Така ще бъдат създадени добри предпоставки за развитието на останалите дървета, а оттам храна и подслон за животните. По този начин няма да бъде нарушена хранителната верига, съобщи още Антоанет Антонов.