50 000 франка ще осигури Тун за съвместни проекти
50 000 франка ще осигури Тун за съвместни проекти / netinfo
Побратименият на Габрово швейцарски град Тун ще осигури за партньорството през следващата година 50 хил. франка от собствения си бюджет.

Това каза Кметът на града- Ханс-Уели фон Алмен, който е на официално посещение в Габрово.

Всяка година Габрово е подпомагано от Тун със сумата от 30 хил. франка. Още 30 хил. са осигурявани от страна на Швейцарското правителство.

След присъединяването на България към Европейския съюз, държавата е оттеглила парите, които до този момент е влагала в съвместни проекти.

“Град Тун се стреми да запълни тази празнота, която се получава от оттеглянето на 30-те хиляди франка на Швейцарското правителство.

Ще продължим да работим по много рамкови проекти, които ще бъдат изпълнявани в рамките на 2 до 3 години. Ще се работи с организации и институции, осъществяващи съвместни проекти. Наши партньори в Габрово са женското благотворително дружество “Майчина грижа”, Дружеството на инвалидите, Акционерното дружетво Узана, Помощното училище, Музикалното сдружение “Емануил Манолов”, Библиотека “Априлов- Палаузов” и предствители на фирма “Благоустрояване”.

“Вече уточнихме параметрите на новото ни сътрудничество, договорихме следващо посещение на представители от град Тун за среща с евентуално новото ръководство за следващия мандат. Това посещение ще стане през януари, тогава ще се потвърди и обсъди отново сътрудничеството между градовете.

Обсъдени са и възможните варианти за развитие на дружество “Благоустрояване” във връзка с приключването на договора, с който те извършват сметосъбирането на територията на града.”, каза габровският кмет Богомил Белчев.