4г. и 4 месеца за изнасилване получи севлиевец
4г. и 4 месеца за изнасилване получи севлиевец / netinfo
Габровски районен съд осъди днес 27-годишния Р.М. от Севлиево на 4 години и 4 месеца лишаване от свобода за изнасилване и опит за грабеж, съобщават от пресцентъра на институцията .

Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 12.10.2007 г. около 22,00 ч., в гр. Габрово изнасилил непълнолетно момиче. За престъплението мъжът е осъден на 2 години и 11 месеца лишаване от свобода.

Съдът призна подсъдимия за виновен и в това, че по същото време и на същото място направил опит да открадне от момичето мобилен телефон на стойност 216 лв. като използвал сила и заплаха, за което магистратите определиха наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода.

На основание чл. 23, ал.1 НК за извършването на посочените по-горе престъпления на подсъдимия бе определено едно общо наказание в размер на 2 години и 11 месеца лишаване от свобода. Съдът приложи и разпоредбата на чл.24 от НК като увеличи така определеното общо наказание с още 1 година и 5 месеца лишаване от свобода на 4 години и 4 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим.

Тъй като посочените по-горе престъпления са извършени от подсъдимия в изпитателния срок на предишно негово осъждане, на основание чл.68, ал.1 от НК съдът приведе в изпълнение и наказание от 11 месеца лишаване от свобода, по присъда на Севлиевски районен съд от 2007 г., което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

Съдът постанови Р.М. да заплати на пострадалата обезщетение в размер на 6000 лв., за претърпени неимуществени вреди в резултат на извършеното престъпление.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово в 15-дневен срок.