49 чевермета за ловци и риболовци
49 чевермета за ловци и риболовци / netinfo

С освещаване знамената на 150-те ловно-рибарски сдружения от страната ще стартира днес в местността Узана край Габрово XI национален ловен събор. Почетен гост и патрон на събитието е Президентът на България Георги Първанов. Празникът на българските ловци ще уважат министри, депутати, представители на ловните съюзи от Русия, Сърбия, Македония и др. Според организаторите във форума ще участват повече от 15000 души.

Съборът тази година се провежда под мотото „Традиции, вярност, отговорност” и е посветен на 110 годишнина от основаването на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България”. Неговият председател доц. д-р Христо Михайлов ще открие празника точно в 11 часа. Слово ще произнесе президентът Георги Първанов. След това вицепремиер Меглена Плугчиева и Жилберт де Тюркхайм, президент на Европейската федерация на ловните организации на страните членки на ЕС ще поздравят участниците в събора. Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи молебен за здраве. По-късно официалните лица ще пуснат на свобода 6 керкенеза и един бухал. Разселването на птиците ще бъде извършено от трибуната, след което гостите ще засадят 6 смърча.

В 12 часа започва петчасов концерт с участието на Ансамбъл на Българската армия, Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, Естрадно-духов оркестър “Севлиево”, Родопско трио, Иво Папазов – Ибряма и оркестър”Тракия”. Участниците в събитието са настанени в палатков лагер, разположен на около 30 дка площ. Осигурени са 49 чевермета и едно печено теле.