Мартеници от гайтан
Мартеници от гайтан / ЕМО ЕТЪР
300 лева бяха събрани от благотворителна кампания на ЕМО „Етър” за подпомагане на „Българската коледа”. Средствата бяха набрани, благодарение на Националния конкурс „Мартеници от гайтан”, в който се включиха около 200 деца от различни населени места в страната.
 
Мартениците, които журито не отличи в отделните категории, бяха включени в благотворителната инициатива на музея, към която се присъедини и Terra Mall - най-големият търговско-развлекателен център в Габрово.
 
През февруари над 400 мартеници пристигнаха в ЕМО „Етър” за участие в първото издание на Националния конкурс „Мартеници от гайтан”.
 

Мартеници от гайтан
ЕМО ЕТЪР


Идеята е да се намери още едно приложение на гайтана в съвременността. В миналото служи за украса и заздравяване на краищата на дрехите. По-късно, в средата на ХХ век, е използван в модната индустрия. Днес към гайтана има все по-голям интерес.
 
В ЕМО „Етър” гайтан се произвежда чрез съоръжение от периода на Българското Възраждане – Гайтанджийска одая. В непосредствена близост до нея има и Бояджийна, в която с естествени багрила се боядисва произведената продукция. Продажбата на гайтан става в Търговския дюкян, разположен на Занаятчийската чаршия в ЕМО „Етър”.
 

Производство на гайтан
Производство на гайтан в ЕМО Етър