/ iStock/Getty Images
"В Габровска област 21,4 на сто от педагогическите специалисти и 11,4 на сто от непедагогическия персонал са заявили желание да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция.

Данните са били предоставени на областния управител Невена Минева заради изпълнението на дейностите на имунизационния календар". Това съобщи Цветомира Иванова от Областната администрация.

По думите на Иванова, процесът е отворен и записването ще продължи, докато тече ваксинацията на втората група по плана. "През първата фаза от националния план за ваксиниране са обхванати специалисти от лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и помощен персонал", уточни Иванова.

В областта са разкрити допълнителни имунизационни кабинети в Специализираната болница за белодробни болести в Габрово, в болницата "Д-р Теодосий Витанов" в Трявна, в болницата "Д-р Стойчо Христов" в Севлиево и в една от габровските поликлиники.

Очаква се през февруари да започне изпълнението на втората фаза, по време на която ще се ваксинират потребителите и персоналът на социалните институции, педагогическите специалисти и персоналът на ферми за отглеждане на норки.
БТА