2012-та година - успешна за областната болница
2012-та година - успешна за областната болница / Дарик Габрово, архив

2012 година е била успешна за Габровската областна болница. Лечебното заведение я завърши на печалба и без просрочени задължения. „Това беше една балансирана година, в която успяхме да си определим приоритетите, да ги спазваме и със сериозна финансова дисциплина да инвестираме значителни средства в инфраструктура, в апаратура и да увеличим работните заплати", каза в интервю за Дарик директорът на лечебното заведение д-р Нели Савчева.

Тя допълни, че в края на годината е сключен нов колективен трудов договор и има около 10% увеличение на заплатите. За Коледа целият персонал е получил коледни бонуси.

„Мисля, че спазих обещанията си към персонала, тогава когато болницата бъде в стабилно финансово положение - тези, които я изведоха от финансовите затруднения да бъдат възнаградени", коментира директорът на лечебното заведение д-р Нели Савчева. Тя подчерта, че възнагражденията са един от механизмите за запазване на медиците в лечебното заведение. "Ако в предните години съм говорила за сериозни проблеми по отношение финансовото състояние на болницата, по отношение инфраструктурата, трябва да започнем да говорим на тема кадри, и не само да говорим, а и да вземем драстични мерки", допълни д-р Савчева.

2012та година  успешна за областната болница
netinfo

Тя обясни, че  съставът на сестрите застарява, тъй като това не е предпочитана професия в страната, а проблемът при новозършилите лекари е, че предпочитат да работят извън България. По нейните думи въпросът не е толкова остър в момента за габровската болница - през миналата година двама лекари от лечебното заведение са заминали да работят в Германия. „Въпросът с кадрите е приоритетен и най-сериозен. Можем да направим така, че да имаме една прекрасна сграда, да я напълним с апаратура, болницата да бъде европейска, но няма ли квалифицирани кадри автомачино говорим, че нямаме болница", подчерта д-р Савчева.

През миналата година е реновирано напълно интензивно кардиологично и почти е завършен ремонтът в хирургично отделение. Във всяка стая там има баня и тоалетна, подовите настилки са антибактериални. До края на месеца пациентите ще могат да бъдат настанени новата хирургия. Приключи ремонтът и на терасите в южния корпус и вече фасадата на лечебното заведение е съвсем различна.

2012та година  успешна за областната болница
netinfo

Д-р Савчева информира, че има заделени средства за ремонт на ортопедично отделение, като до края на годината то ще бъде готово.  Предоставена е целева субсидия в размер на 200 000 лв.от МЗ за апаратура и вече стартира обществена поръчка. Техниката ще бъде за отделението по патологоанатомия.  Има средства за легла в родилна зала и  за монитори в детско отделение. В края на 2012 г.са закупени апарат за микробна идентификация, анестезиологичен апарат и нов инжектор за отделението по инвазивна кардиология.

През 2012-та година през областната болница са преминали около 17 000 пациенти. Най-натоварените отделения са били неврологично, кардиологично, вътрешно, онкологично и хирургично.