190 919 лв. разпределени между джипитата в Габровска област
190 919 лв. разпределени между джипитата в Габровска област / netinfo
190 919 лв. са разпределени като допълнително материално стимулиране между общопрактикуващите лекари в Габровска област, съобщиха за Дарик от Районната здравноосигурителна каса. Индивидуалните плащания средно възлизат на около 116 % от средномесечната заплата през 2008г.

Сумите, изплатени на лекарските практики варират между 600 и 13000лв. Размерът се определя по критерии като брой пациенти, предпочели да бъдат лекувани от съответния общопрактикуващ лекар, наличие на специалност „Обща медицина” или друга специалност, брой лица преминали профилактичен преглед, работа по програмите „Майчино здравеопазване” и„Детско здравеопазване”. Правилата са изработени от представителите на НЗОК и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Най-високата разпределена сума от 13 000 лв. е предоставена на практика с повече от 6 000 пациенти, в която са наети няколко лекари за обслужване на здравноосигурените, титулярът на практиката има една специалност и т.н. От Районната здравноосигурителна каса припомнят, че допълнителното материално стимулиране на медиците в първичната извънболнична медицинска помощ е предвидено в Закона за бюджета на НЗОК и това са средства от неосъществени плащания за неосигурените пациенти.