183 години Априлово училище
183 години Априлово училище / НАГ

Институтът по литература към Българската академия на науките представя изложбата „Българската литературна класика - знание за всички“ в  Националната Априловска гимназия - Габрово.

Събитието ще се състои на 12 януари  в 12.30 часа в новото крило на гимназията. Поводът за гостуването е патронният празник на Априловото училище - 14 януари (Васильовден). Изложбата ще бъде представена от гл. ас. д-р Иван Христов, един от авторите на изложбата и възпитаник на НАГ.

„Българската литературна класика - знание за всички“ е част от едноименен проект и показва интересни документи и факти за 13 български литературни класици: Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Михалаки Георгиев, Пенчо П. Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Фани Попова-Мутафова и Димитър Димов.

  Проектът „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“ се изпълнява от Института за литература при БАН в партньорство с Националния литературен музей и Столична библиотека по Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, известна като „Норвежката програма“. 

Проектът има за цел да събира, систематизира, обогатява, дигитализира и съхранява за поколенията културното наследство на 13-те класици, да го популяризира, да създава свободен достъп до него и да го превръща в източник на информация и  идеи за бъдещи културно-образователни продукти.

Дигитализираните документи и вещи от фондовете на изброените писатели са над 200 000  и са  достъпни в уникално уеб базирано хранилище - порталът „Българската литературна класика – знание за всички“. 

Изложбата ще гостува в гимназията до 19 януари, като идеята на организаторите е да се превърне в събитие за Габрово не само с образователна, но и с културно-историческа цел.

„Неслучайно домакин  на 13-те класици е Националната  Априловска гимназия, казва директорът на гимназията - традицията и непреходното отстояване на хуманитарните и образователни ценности са мисия и отговорност на цялата училищна общност и в делника, и в  празника.

В годините Априловската гимназия се стреми да превърне деня, в който се чества паметта на благодетеля Априлов, в събитие, което не само отбелязва поредната годишнина, но добавя нови идеи и привлича последователи. Преди седем години за пръв път тук бе проведена интелектуалната семиотична игра „Шифърът на Априлов“ по идея на ученици, която се превърна в патент на училищната общност и в неотменна част от ритуала на празника. 

Продължават и срещите с възпитаници на училището  с интересни, артистични и  публични професии в станалата традиционна поредица «Априловци се завръщат», тази година гост ще е областният управител на област Габрово –  г-жа Невена Петкова

Значима част от празника е и историческата разходка, в която по-големите ученици запознават новопостъпилите осмокласници с историята на училището, както и с паметни и знакови места в пространството на гимназията, които  пазят духа и традициите на столетната институция. Акцент тази година ще е представянето на историята на стенописа, който украсява външната стена на Актовата зала. Стенописът е дело на проф. Теофан Сокеров, един от най-известните и значими български художници.“