17-ти Австрийски музикални седмици в България
17-ти Австрийски музикални седмици в България / Дарик Габрово, архив

Австрийските музикални седмици в България ще се проведат за 17-ти път в периода 4 април - 19 април 2013 г. Те са под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България, Маргарита Попова и са израз на тесните културни връзки между България и Австрия в областта на културата.

Австрийските музикални седмици си поставят за цел наред с представянето на многообхватното австрийско музикално творчество да допринасят за активния културен обмен между Австрия и България, както и да дадат поле за изява и на талантливи български композитори и изпълнители. В основата на програмата е австрийското музикално творчество от модерната класика до най-новите произведения на съвременната музика, които са комбинирани с известни произведения на класиката и романтиката.

Фестивалът включва 22 концерта в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Шумен и Габрово.

За участие във фестивала от Австрия идват над двайсет изключителни музиканти, сред които са солистите на Виенските филхармоници Роберт Бауерщатер, Матиас Шорн и доайенът на виенската Щатсопер и Виенските филхармоници, Петер Шмидл, както и известният цигулар и преподавател в Залцбургския университет Моцартеум, Мартин Мумелтер.

С концерти в няколко града в страната гостуват клавирно трио PHACE и атрактивният дамски квартет „Екстрачело".За концерти в родината пристига и концертмайсторката на Хамбургските филхармоници Йоанна Каменарска.

Разбира се, публиката ще има възможността да се наслади и на певческото изкуство на Ула Пилц, Елександър Майр и Катрин Хубингер.

В рамките на Австрийските музикални седмици намери място и първият по рода си проект за съвместна работа между австрийски и български творци, които ще музицират заедно претворявайки графичните партитури на съвременни австрийски и американски композитори, сред които е и роденият в Бургас творец Анестис Логотетис. Художествен ръководител на проекта е Реналд Депе, преподавател в Университетите за музика на Виена и Линц и консултант на Австрийските музикални седмици в България.Своите умения ще покажат и младите български музиканти от камерен ансамбъл „Силуети", създаден от изтъкнатия български виолончелист проф. Венцислав Николов.Джаз-вечерите с ансамбъл „Nee" от „Джаз-работилницата" на Виена ще се зарадват почитателите на този жанр.

 

Концертът в Габрово е на 17 април и включва:  

Алесандер Майр - тенор

Мария Червенлиева - пиано

 

Роберт Щолц

Из „Пътешествие около земята за 80 минути" - текст: Робер Жилберт

 

„МОНА, обичах те в моите сънища" -

Песен и хавайски танц

 „Kussen Sie gern, mein Fräulein" -

Песен и слоуфокс

 ГЕЙША, мълчи, когато си влюбена..." -

 Lied und Englisch-Waltz

 „Това е мистър пингвин" -

Pinguin-Foxtrot

„Спи, мой малки Ескимо!" -

Приспивна песен

 „Пий с мен турско кафе!" -

Турски фокстрот

 „Целувам горещо, когато танцувам танго!" -

Аржентинско танго

 „В Йоко-Йоко-Йоко- Йокохама" -

Японски фокстрот

„О, какво сомбреро - това е шапка!" -

Мексикански фокс (а ла кариоса)

.„Винету у-у-у!" -

Индиански фокс

„В Гринцинг съм си у дома...!" -

 Виенска песен

 „Млади сме! Хубави сме!" -

Хойриге марш

 

Ерих Волфганг Корнголд (1897-1957)

Песенен цикъл „Песни на клоуна" оп. 29 (1937)

Come Away, Death

O Mistress Mine

Adieu, Good Man Devil

Hey, Robin!

For the Rain, It Raineth Every Day