14-годишно бременно момиче хвърли в смут институциите
14-годишно бременно момиче хвърли в смут институциите / netinfo

Безхаберие, липса на колегиалност и неясни правила за настаняване в различни социални заведения превърнаха едно дете в бреме, от което всички искат да се освободят.

14 - годишно бременно момиче със сексуална зависимост, настанено в Габровския дом за деца лишени от родителски грижи, предизвика широка обществена реакция в града.Социални работници, родители и граждани настояват детето да бъде незабавно преместено в друго социално заведение.




„Момичето е опасно, както за себе си, така и за останалите 49 деца в дома. Силвия е умствено изостанала, не може да говори, неконтрилируема е и със сексуална зависимост”, твърди директорката социалното заведение Жулиета Генова.

Момичето няколко пъти успява да напусне дома и почти голо пресреща автомобилите по пътя. Отнася се агресивно към останалите деца и постоянно прави сексуални намеци чрез жестове. Стига се и до нещо повече.


Ръководството на заведението се оказва безсилно да се справи с нея, тъй като не разполага с необходимия персонал, а и статутът на дома не е такъв.


Силвия е от бургаското село Камено. Настанена е в габровския дом със заповед на Дирекция Социално подпомагане - Айтос след премълчаване на факти около истинското й психично и умствено състояние. Момичето пристига в дома на 21 май, придружавано от новоназначен социален работник и без документация. Тя е получена по пощата в началото на юни.


Според документите момичето подлежи на интегрирана форма на обучение, макар че никога не е посещавало училище. Освен това става ясно, че детето до този момент не е било в социален дом, а няколко пъти е поподало под полицейска закрила за проституция в различни райони на страната.


За случая е уведомена Агенцията за социално подпомагане. Оттам отговарят, че трябва да се опита настаняването на Силвия в изолатор към звеното „Майка и бебе”и препоръчват работа с психолог.



Според габровската социална служба обаче единственият изход е настаняването на момичето в дом за деца с умствена изостаналост. Такова е и становището на комисията по закрила на детето- Силвия трябва да бъде настанена в специализирано заведение, където могат да се грижат по-добре за нея и да й помогнат.




В момента започват постъпки за освидетелстване на здравословното състояние на Силвия, но процедурата ще бъде дълга, тъй като до сега никой не си е направил труда да определи кой е отговорен за нея.


През това време обаче съществува реална опасност за останалите деца от дома, тъй като голяма част от тях вече започват да й подражават. Бащата на Силвия е неизвестен. Майка й от години работи в чужбина. Силвия трябва да роди през септември.