134 регистрирани икономически престъпления през 2012-та
134 регистрирани икономически престъпления през 2012-та / Дарик Габрово, архив

134 икономически престъпления са регистрирани в Габровска област през миналата година. Основна част от структурата на икономическата престъпност заемат документните престъпления - 44,78%, второ място заемат тези против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система - 41,04%. Относителният дял на престъпленията против собствеността е 12,69% и други - 1,49%.

През периода е работено по сигнали за корупционно поведение на служители, извършени закононарушения при източване на финансови средства от програми финансирани от ЕС, укриване на данъчни задължения, създаване и използване на неистински документи и такива с невярно съдържание, уточняват от полицията.   

Сред по-характерните разследвания на служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност" са случаите на: неправомерно усвояване на средства по програма „Развитие на човешките ресурси" посредством документи с невярно съдържание от страна на габровска фирма, чиято дейност е свързана с провеждане на курсове за преквалификация;   използване на неистински свидетелства за завършено основно образование пред Областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" - Габрово и сектор "Пътна полиция"  - Габрово, с цел издаване на СУМПС. В хода на работа по случая са установени над 30 лица, използвали фалшиви дипломи, като материалите са изпратени в съответните компетентни прокуратури; задържан в момент на получаване на подкуп преподавател от ТУ гр. Габрово, като в това си качество е поискал и получил от студент сумата от 600 лева, за да уреди успешно полагане на изпит по специалността, по която преподава. По случая е образувано ДП по чл. 310, ал. 1 от НК. Бившият вече преподавател е с ефективна осъдителна присъда на първа инстанция.

 През 2012г. служители на сектор "ПИП" - ОДМВР Габрово, съвместно с инспектори от митническите бюра в Габрово и Севлиево, са извършили проверки в 650 обекта, 380 МПС и 560 физически лица, за наличие на акцизни стоки без редовни акцизни бандероли. В резултат на това са открити общо 723 литра наливен алкохол, 11 800 кутии цигари и 121 кг насипен тютюн без акцизен бандерол. Предотвратените щети за бюджета от заловените контрабандни акцизни стоки възлизат над 63 000 лева.

 

 По линия „противодействие на измамите", е постигната 51.16% разкриваемост - разкрити са 22 от регистрираните 43 случая на измами.