128 проверки за опазване на околната среда
128 проверки за опазване на околната среда / netinfo

128 проверки за опазване на околната среда извърши Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново за месеците август и септември. Най-много проверки са извършени от отдел „Управление на отпадъците" - 64, „Контрол на атмосферния въздух" - 29, „Биоразнообразие и защитени територии" - 12. Извършени са 10 проверки по получени жалби и сигнали за нарушаване на екологичното законодателство. Те са свързани със замърсявания с отпадъци, замърсявания на води, незаконен добив на баластра и др.

Постъпили са и 3 жалби, които са препратени към съответните органи за решаване по компетентност. В резултат от дейността на екоинспекцията са съставени 46 предписания на физически лица и дружества. Повечето от тях са за предоставяне в РИОСВ на определени документи, свързани с плащането на продуктова такса или подаване на заявления за издаване на разрешение за дейности с отпадъци.

През периода са съставени и 12 акта за нарушаване на екологичното законодателство. Предстои издаването на наказателни постановления в законоустановения срок. Наблюдението на качеството на атмосферния въздух за месец август по показателите финни прахови частици показва намаляване на запрашеността в градовете Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица. Освен запрашеност на въздуха, се следят и показателите озон, азотни оксиди, серен диоксид, сяроводород и сяровъглерод. Отклонения по тези показатели не са отчетени.

Емисиите, изпускани от предприятията в атмосферния въздух, също подлежат на контрол от страна на Регионалната инспекция. При извършените контролни измервания за периода са наложени три месечни санкции за замърсяване на атмосферния въздух от дейността на керамична фабрика „Термоблок" ООД гр. Г.Оряховица, " Велпа 91" АД Стражица и "Слънчо" АД гр. Свищов. Прекратена е дейността на „Старткерамик"ООД - с. Михалци до издаването на комплексно разрешително от МОСВ.

Издадено е едно ново комплексно разрешително на „Свинекомплекс Стамболово"АД - с. Стамболово. За двата месеца в РИОСВ за постъпили 66 уведомления за инвестиционни намерения. Те са свързани най-вече с изграждането на фотоволтаични системи и строителство на жилищни сгради. Издадени са 6 решения за преценка необходимостта от извършване на Оценка на въздействието на околната среда и 53 становища за проекти, които не попадат в приложения 1 и 2 към Закона за опазване на околната среда. Проверките на екоекспертите продължават.