110 години от създаването си чества читалището в село Сенник
110 години от създаването си чества читалището в село Сенник / netinfo
110 години от създаването си чества читалището в село Сенник
22989
110 години от създаването си чества читалището в село Сенник
  • 110 години от създаването си чества читалището в село Сенник

110 години от създаването си отбелязва днес Народно читалище "Св. Климент Охридски" в севлиевското село Сенник. Това каза за Дарик секретарят на читалището Христина Христова. Културната институция е основана през есента на 1899 година от свещеник Никола Христов, Митьо Касъров, Димитър Джабраилов и Стоян Факиров.

Днес в Сенник ще празнуват няколко празника- сбора на селото, 1 ноември и празникът на читалището, допълни Христова. За юбилея на читалището е подготвен битов кът на сенничани, където е показано всичко от живота и поминъка на хората в селото.

Изработено е и специално табло- Визитна картичка на Сенник. Тя показва читалището, кметството, паметника на Дан Колов, църквата с часовника "Св. Иван Рилски". Във визитната картичка са намерили място още знакови обекти като къщата- музей, селското училище, гърбавия мост и селската чешма.

"Сенник е първото село в региона, което има свой герб и знаме", каза още секретарят на читалището. Празникът започва днес в 10 часа в читалище "Св. Климент Охридски".

Повече чуйте от секретаря на читалището Христина Христова в прикачения файл.