1 декември-Международен ден за борба срещу СПИН
1 декември-Международен ден за борба срещу СПИН / Дарик Габрово, архив

 От началото на годината в България са регистрирани нови 139 ХИВ-позитивни лица, като за същия период на миналата година техният брой е бил 183, информират от РЗИ. Броят на новоинфектираните мъже е над три пъти по-голям от този на  жените. Горната възрастова граница при мъжете е 63 години , а при жените 56 години. Най-много от новорегистрираните случаи се намират в София град - 67, Пловдив - 13,  Пазарджик - 10,  Варна - 7, София област - 6.

Близо 60% от тях са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и неправителствени организации, работещи с най-уязвимите групи. Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи - мъже, които имат сексуални контакти с други мъже - 35 % и инжекционно употребяващи наркотици - 26% от новорегистрираните ХИВ случаи. Данните показват, че намалява процентът на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици и се увеличава делът на лицата сред хомо/бисексуалната общност.

Близо 9% от са ХИВ-позитивните лица, които дългосрочно са пребивавали в чужбина и тази година се завръщат в страната.

През 2012 г. са новорегистрирани 3 ХИВ-позитивни жени, изследвани и открити по повод бременност. През годината се проследяват общо 14 деца, родени от ХИВ-позитивни майки, като при 13 от децата резултатите са негативни, а само едно от децата е на лечение и се повлиява добре от провежданата терапия.

И тази година близо 45% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години, като бяха регистрирани и 5 непълнолетни лица, които живеят в особено рискова среда.

В РЗИ Габрово до днес са изследвани 598 души за ХИВ. Всеки желаещ може да се изследва  анонимно и безплатно в Микробиологичната лаборатория на Регионална Здравна инспекция-Габрово, ул. „Райчо Каролев" №2.

Въпреки продължаващите огромни усилия за изработване на ваксина срещу HIV, понастоящем официално одобрена такава не съществува. За предпазване от заразяване с HIV и развитието на изключително тежкото заболяване СПИН трябва да се избягва рисково поведение. Предпазните мерки, които трябва да се съблюдават са:

избягване на случайни сексуални контакти , особено без използване на презерватив, правилно използване на презерватива ; въпреки това използването на презерватив не гарантира 100% безопасност при сексуален контакт със заразен с HIV, избягване на честата смяна на сексуалните партньори, безопасен секс по отношение на HIV  без презерватив е възможен при двойка постоянни партньори след изследване и на двамата за HIV антитела, 6 месеца след последния им сексуален контакт с друг партньори, избягване употребата на общи игли и спринцовки при инжектиране на наркотици или други вещества, спазване на правила за безопасна работа, ако сте здравен работник, работите в студио за правене на татуировки, пиърсинг и др. (носене на латексови ръкавици, носене на предпазни очила и т.н.), направете си тест за антитела срещу HIV ако спадате към някоя от рисковите групи или ако сте имали еднократен сексуален контакт, който оценявате като "не безопасен" или "рисков. Изследването се извършва напълно анонимно и абсолютно безплатно в редица центрове в България.