Зърнопроизводителите спират протестите до края на януари 2012 г.
Зърнопроизводителите спират протестите до края на януари 2012 г. / Дарик Добрич, архив

Зърнопроизводителите прекратяват протестите до 31 януари догодина. В десетия ден от протестите около 1000 фермери се събраха пред храм-паметника „Св. Ал. Невски". Зърнопроизводителите продължават да настояват за оставките на земеделския министър Мирослав Найденов и на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Те искат да има по-голяма прогнозируемост за сектора и не са се отказали от искането си за осигуряване на средствата за земеделие, разписани във финансовата рамка за следващата година.

До края на следващия месец зърнопроизводителите няма да излизат протестно по пътищата на страната с техниката си. По-рано председателят на тракийската организация на Националната асоциация на зърнопроизводителите Иван Генчев заяви, че фермерите трябва да решават неотложни задачи, тъй като „имат проблеми с рапицата и трябва да я разорат".

Зърнопроизводителите обвиниха министъра на земеделието Мирослав Найденов в опит за разединение на земеделските организации, който частично е бил постигнат. Вчера на среща с Найденов се оказа, че част от организациите в инициативния комитет за протестите не подкрепят исканията на своите колеги.

Генчев коментира пред Дарик, че зърнопроизводителите са мислели, че наистина за първи път има обединение в сектора, но след тази среща „се оказва, че не са били толкова обединени". Той обясни, че онези, които са се отказали, представляват много малка част от българските земеделски производители. Генчев припомни, че протестът е организиран основно от Националната асоциация на зърнопроизводителите, която е най-голямата от браншовите съюзи.

По-късно ще стане ясна организацията на движение във връзка с изтеглянето от столицата на 165-те трактора, които от късните часове в понеделник са паркирани пред храм-паметника „Св. Ал. Невски".